Щастлива развръзка на мащабната спасителна операция в пещера Морджа в Турция.

...
Щастлива развръзка на мащабната спасителна операция в пещера Морджа в Турция.
Коментари Харесай

10 денонощия, 1000 м дълбочина и студ: Разказ на български лекар, участвал в пещерната акция в Морджа

Щастлива развръзка на огромната избавителна интервенция в пещера Морджа в Турция. Международните екипи съумяха да извадят американския откривател Марк Дики. В интервенцията участваха и 17 доброволци от „ Пещерно спасяване-България “.

bTV съумя да приказва с български доктор, който е оказал помощ на потърпевшия в последните 500 метра преди спасението.

В избавителния екип е имало както турци, по този начин и българи и унгарци

В тежко здравословно положение и при ниски температури Марк Дики беше в капан на 1000 метра дълбочина в пещерата Морджа . Тя се намира в планината Тавър, окръг Мерсин и е третата най-дълбока в южната ни съседка – цели 1 276 метра. Теренът ѝ е стеснен и рисков, а избавителната задача беше избрана като една от най-сложните в света.

Снимка: bTV

Спасителната акция на американския академик продължава 10 денонощия, като самото изваждане от пещерата се случи тази нощ и е траяло 58 часа. Той е превозен с боен хеликоптер в болница в Мерсин. В акцията по избавяне на живота на учения Марк Дики участваха и 17 български спасители, а страната ни се отзова втора на интернационалния сигнал за помощ.

„ Чувството да си над земята още веднъж е необикновено. Бях по-дълго долу, в сравнение с чаках. Състоянието ми се утежняване. В един миг си споделих, че няма да оживея “, споделя Дики.

19 българи участваха в огромната избавителна акция

Американският откривател попадна в клопката на пещерата, откакто получи кръвоизлив в стомаха на дълбочина от над 1000 метра. Повече 150 души от разнообразни страни се включиха в задачата по спасяването му. Българските спасители участваха интензивно във всички стадии на акцията. Анестезиологът Даниел Димитров оказва помощ в последните 500 метра до повърхността.

Снимка: bTV


„ Ние се занимавахме с поддръжката на неговите витални показания, защото той беше изпаднал в хеморагичен потрес, имаше сериозна заплаха за живота. Аз бях замесен в един сериозен миг, в който трябваше да се направи това форсирано излизане от минус 500 метра. Използвахме примуси, с цел да затоплим по някакъв метод въздуха към него, разтвори, с цел да не изпадне в хипотермия “, споделя Даниел Димитров.

В момента Марк Дики е в болница в интензивно поделение. А откакто акцията приключва наред, спасителите към този момент намират сили и за усмивка.
Снимка: bTV
„ Морджа значи лилаво на турски, пърпъл, тъй като е много дълбока и стана „ дийп пърпъл “. Някак с комизъм ще запомня цялата история “, добавя българският анестезиолог.

След сполучливото довеждане докрай на интервенцията българските спасители се прибират на следващия ден от Турция.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР